SSP is een luistertherapie voor volwassenen en kinderen, ontwikkeld door Stephen Porges ( neurowetenschapper en hoogleraar in de psychiatrie in North-Carolina USA) en wetenschappelijk onderbouwd op de polyvagaal theorie, waarbij Porges de werking van het autonome zenuwstelsel verder heeft genuanceerd.

Door de gefilterde muziek te beluisteren met een over-ear koptelefoon wordt het middenoor getraind en werkt dit in op het autonome zenuwstelsel. De muziek helpt om het autonome zenuwstelsel te reguleren, los te komen uit een toestand van over alertheid, Dan ontstaat er ruimte voor een innerlijke ervaring van je veilig verbonden voelen met jezelf, de ander en de wereld om je heen. 

Oorspronkelijk is het programma ontworpen voor het verlagen van overprikkeldheid bij autistische kinderen, maar het blijkt ook een positieve werking te hebben bij volwassenen, die door diverse oorzaken te maken hebben met een overprikkeld zenuwstelsel, door bv stress, slaapproblemen, chronische pijn en AD(H)D.

In mijn praktijk combineer ik regelmatig Safe and Sound protocol met neurofeedback.

Bijwerkingen en Duur

Safe and sound protocol heeft bijwerkingen. Wennen aan 'veilig' kan angsten triggeren. Je kan tijdens het luisteren in een sympathische (vechten/vluchten) reactie of in een dorsale (bevriezen) reactie terecht komen. Dit is de reden dat ik regelmatig vraag wat je voelt en hoe je je na de sessie voelt.

Het is ook de reden dat het programma rustig opgebouwd wordt en je niet ineen keer het hele programma kan afluisteren.  Het programma zelf bestaat uit 3 onderdelen van elk 5 uur, maar door de rustige opbouw ben je er langer mee bezig.

Het programma kan op afstand gevolgd worden, mits er contact gehouden wordt met de therapeut.